0

Mocznik w preparatach kosmetycznych – co wskazane jest o nim wiedzieć?

Mocznik używany jest w kosmeyce od dawna. Jego podstawowym zadaniem jest optymalne nawilżenie skóry.Jest dodatkiem w wielu kosmetykach i ma zróżnicowane stężenie. Demonstrujemy w związku z tym w skrócie mocznik w kosmetyce i rzecz jasna jego niesamowite właściwości.

Mocznik ceniony jest w głównej mierze ze względu na zmiękczanie skóry, wygładzanie oraz uelastycznianie. Może być stosowany w zabiegach peelingujących, jak też w kuracjach antytrądzikowych, dlatego że ma właściwości bakteriobójcze. W jakiego typu preparatach kosmetycznych mocznik można wyszukać w głównej mierze? W szczególności jest składnikiem kremów do nawilżania skóry i dodatkowo kremów do regeneracji skóry. Składnik ten występuje również w kosmetykach leczących krostki trądzikowe, jak też inne choroby skóry takie jak przykładowo łuszczycę. Mocznik w kosmetyce stosowany jest także ze względu na to, że polepsza przepuszczalność naskórka, a w rezultacie możliwe jest wejście w głąb skóry różnych zdrowotnych albo pielęgnacyjnych składników. Mocznik w stężeniu 30-40% stosowany jest do złuszczania skóry, jest zatem składnikiem preparatów peelingujących, jak i tych, których zadaniem jest przywrócenie do dobrego stanu skóry nadmiernie zrogowaciałej i wysuszonej. Najwyższe stężenie mocznika to 40-50%, w takiej formie jest on dostępny tylko na receptę. Wykorzystywany jest w głównej mierze do terapii zdrowotnych w przypadku schorzeń takich jak łuska rybia bądź AZS. Mocznik znaleźć można w wielu innych kosmetykach, do jakich wlicza się między innymi szampony, odżywki albo serum.

Więcej info pod tym link

misi4sty

Dodaj komentarz